RAPORT DE ACTIVITATE 2016

RAPORT DE ACTIVITATE 2016

Asociația Fecioara Maria a Milostivirii în România, fondată în 2005, are an de an tot mai multe motive să confirme că ceea ce face este mai mult decât necesar, într-o lume în care demnitatea persoanei pare să nu mai fie un subiect de actualitate. Acolo unde suferința, drama, abandonul, disperarea și lipsa dorinței de a mai lupta cu provocările vieții sunt prezente și unde Asociația Fecioara Maria a Milostivirii în România ajunge prin reprezentanții ei, se deschide o fereastră către speranță, către un mâine mai bun decât azi…. Ceea ce reușim împreună să construim este o mică parte dintr-o lume frumoasă și bună.

Pentru cine? Cum? De ce? Acestea sunt întrebările pe care oricine ni le poate pune. Sperăm că vă vom răspunde la aceste întrebări prin ceea ce vă vom spune mai jos.

Pentru noi, important este să oferim fiecărui om cu care venim în contact și care se află în sărăcie extremă sau care se luptă cu neputința sa un model de a învinge lupta cu suferința, cu greutățile și nedreptățile vieții. Vrem să arătăm că orice dificultate se poate depăși mai ușor împreună și că orice suferință poate fi suportată și de ce, nu chiar depășită cu multă demnitate. Orice moment din viața fiecăruia este prețios și trebuie apreciat, împărtășit pentru a aduce roade frumoase.

Educația este necesară tuturor, în orice etapă a vieții în care ne aflăm: copii, tineri, adolescenți, adulți, vârstnici. Pentru aceasta, Asociația Fecioara Maria a Milostivirii în România a propus mai multe tipuri de activități pe care le derulează cu cei cu care vine în contact.

O educație interactivă prin activități diverse și prin excursii poate să aibă un efect pozitiv care să dureze în timp asupra întregii familii. Pentru copii și adolescenți, ocazional, Asociația Fecioara Maria a Milostivirii în România organizează ieșiri în parcuri sau în locuri de agrement. Așa au putut peste 20 de copii și adolescenți să aibă momente de neuitat în vara trecută când alături de un grup de elevi de la Nower Hill Comprehensive School din Londra au organizat un picnic presărat cu jocuri și activități recreative în Parcul Tineretului din București. În septembrie 2016 alți 15 copii însoțiți de părinți sau bunici au fost la Predeal, într-o tabără în care au deprins cunoștințe de limba engleză și au cunoscut diferite aspecte din cultura română, engleză și irlandeză. Pentru cei mai mulți dintre ei era prima dată când ajungeau în Predeal! Cu puțin timp înainte de terminarea vacanței de vară și cu ajutorul celor de la British/American Tabacco 45 de copii, adolescenți și persoane vârstnice au petrecut o zi de neuitat la parcul național Comana unde copii au învățat să folosească parapanta iar cei mai mari s-au bucurat de o vizită a rezervației. Pregătirea pentru începerea noului an școlar a fost asigurată cu materiale școlare noi achiziționate și prin sponsorizarea primită de la British / American Tabacco pentru 50 de copii.

Tot despre educație vorbim și atunci când socializăm în grupuri, pentru că ne obișnuim să ne respectăm reciproc, să empatizăm cu cel de lângă noi, să îl ajutăm cu o vorbă bună, cu un sfat sau cu ceva ce l-ar putea ajuta să treacă mai ușor peste o lipsă materială. Asta reușim să facem în cadrul Asociației Fecioara Maria a Milostivirii în România, lună de lună, pentru 40 de persoane în vârstă, pentru ca ele să se simtă apreciate și valoroase în ciuda dificultăților materiale, de sănătate pe care le au. Activitățile propuse de Asociația Fecioara Maria a

Milostivirii în România pentru aceste persoane sunt variate, amintim aici doar câteva: jocuri de societate, exerciții de înviorare, carnaval, ieșiri la restaurant sau în parc.

Creativitatea este foarte apreciată și dezvoltată în cadrul Asociației Fecioara Maria a Milostivirii în România. An de an, un grup de voluntare de diferite naționalități coordonează activitățile de creație, în cadrul unui grup format din doamne care au darul minunat al lucrului manual. Creațiile lor deosebite sunt expuse în cadrul unor expoziții spre încântarea și aprecierea celor care le vizitează și care, uneori, le și achiziționează.

Caritatea este o altă trăsătură pe care Asociația Fecioara Maria a Milostivirii în România o are în tot ceea ce face. Aici am putea aminti despre atenția pe care Asociația Fecioara Maria a Milostivirii în România o acordă, ocazional, la 20 de familii aflate la pragul sărăciei extreme și care din lipsa celor necesare zilnic din punct de vedere material ar putea duce la abandonul școlar al copiilor, la evacuare din locuința în care stau sau la destrămarea familiei. Rezultatele pe care copii din aceste familii le au la școală, după ce sunt susținuți și de către noi, ne determină să oferim sprijinul nostru și în alte cazuri similare.

O latură aparte a activităților derulate de Asociația Fecioara Maria a Milostivirii în România este cea referitoare la persoanele țintuite la pat de ani buni sau pentru copiii și adulții care suferă de boli grave. Pentru aceștia, vizitarea lor, petrecerea unui timp împreună cu ei, ajutorul material sau cel financiar oferit pentru terapii costisitoare este un dar care nu are egal. Și pentru ei viața trebuie descoperită ca o oportunitate de a o trăi cu demnitate și de a găsi o rază de speranță și de bucurie pentru viitor. Bucuria din ochii lor ne fac să redescoperim puterea și motivarea pentru tot ceea ce facem mereu în cadrul Asociației Fecioara Maria a Milostivirii în România.

Echipa noastră este formată din 15 voluntari extraordinari, care alături de asistentul nostru social și de șoferul nostru, fac zilnic minuni pentru toți cei cu care venim în contact.

Mulțumim tuturor donatorilor individuali din Irlanda, Marea Britanie și din întreaga lume, dar și sponsorilor noștri minunați, care ne oferă oportunitatea de a fi „brațele și picioarele” lor către cei marginalizați, aflați în sărăcie și în dificultatea de a-și regăsi demnitatea astfel încât și ei, depășind cu putere orice situație dificilă în care se află, să poată ajuta, la rândul lor, pe alții care trec prin dificultăți similare.